Skip to main content

Vlekkeloos (Spotless) is een korte fictiefilm over menstruatie-armoede, geregisseerd door nieuw talent Emma Branderhorst. De film is inmiddels geselecteerd voor meer dan 40 filmfestivals en won 10 prijzen, waaronder dit jaar de prestigieuze Kristallen Beer voor Beste Korte Film in de Generation competitie op het Berlinale Filmfestival en de Grand Prize op het Canadese Regard Saquenay International Short Film Festival, waarmee de film zich officieel kwalificeerde voor de Academy Awards. De film zal dit jaar de enige Nederlandse productie zijn die voor de categorie ‘Live Action Short Film’ wordt ingezonden. Vorig jaar werd de film genomineerd voor de Debuutcompetitie van het Nederlands Film Festival en was Vlekkeloos Winnaar Beste Nederlandse Korte Film op het Cinekid Festival.

Het doel van de film is om awareness te creëren omtrent het onderwerp van menstruatiearmoede. In Schotland zijn maandverband en tampons sinds afgelopen augustus gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen die het zich niet kan veroorloven, een voorbeeld dat hopelijk door veel landen gevolgd gaat worden.

Vlekkeloos vertelt in vijftien minuten het verhaal van de 15-jarige Ruby die tijdens haar menstruatie-periode haar moeder niet durft te vragen om tampons of maandverband, omdat ze weet dat daar geen geld voor is. Debuterend actrice Alica Prinsen speelt de hoofdrol en Astrid van Eck (De Veroordeling, Grenslanders) vertolkt de rol van haar moeder. Het scenario is geschreven door Milou Rohde, met scriptbijdragen van Emma Branderhorst. Emma Branderhorst haar HKU-afstudeerfilm Onderhuids werd in 2020 ook al geselecteerd voor Berlinale Generation. Het camerawerk is verzorgd door Gouden Kalf-winnaar Myrthe Mosterman (Goud). Vlekkeloos is geproduceerd door Nicky Onstenk en Marc Bary voor IJswater Films, ondersteund door het Nederlands Filmfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, met medewerking van o.a. Linda Foundation en Libresse. De festivaldistributie is in handen van Kapitein Kort.

Om in aanmerking te komen voor een Oscar moet de film doordringen tot de shortlist en vervolgens genomineerd worden. De shortlists worden op 21 december 2022 bekendgemaakt, gevolgd door de nominaties op 24 januari 2023. De uitreiking van de 95e Academy Awards vindt plaats op zondag 12 maart 2023.

Via deze link is de film te kijken:

https://www.npostart.nl/vlekkeloos/23-01-2024/POW_05271159