Skip to main content

Vanaf do 29 oktober is La Última Primavera (Last Days of Spring/ De Laatste Lente) te zien in 26 steden en 31 bioscoopzalen!

Kijk hier waar!

Wat wordt er geschreven over La Última Primavera? Lees hieronder de recensies! 


De pers over La Última Primavera:

Volkskrant  ★★★★

‘Ensemblefilm La última primavera is een eerbetoon aan het leven in de marge van de Spaanse maatschappij’           “Regisseur Isabel Lamberti mag trots zijn op haar debuut, dat fraai oogt, met gevoelig camerawerk en een knappe montage.”

——-
Trouw  ★★★★

 “Het is gespeeld en het is niet gespeeld. De realiteit-plus, waar Lamberti op mikt, stelt haar in staat het verhaal te condenseren en een wereld te laten zien die misschien nog niet heeft plaatsgevonden maar die wel heel waarschijnlijk is.”

  “(…)Dat is de rijkdom die regisseur Lamberti naar deze onzichtbare wereld brengt: dat de ellende van de familie Gabarre Mendoza iets tijdloos krijgt. Je hoopt wel dat ze er zelf ook iets beter van zijn geworden.”

—-

Het Parool

‘La última primavera: schitterende scènes uit een Zuid-Madrileense sloppenwijk’

“In La última primavera van de Nederlands-Spaanse regisseur Isabel Lamberti ben je onderdeel van de familie, geen toerist in een sloppenwijk, wat schitterende scènes oplevert.”

“Na krap 75 minuten zit de hele familie opnieuw aan tafel, voor een fastfoodmaal langs de snelweg. In die tijd heeft Lamberti met alleszeggende beelden, scènes en zinnetjes ­ieders verhaal een beetje uit de doeken gedaan. Hopelijk houdt ze contact met de Gabarre Mendoza’s, want haar film maakt razend benieuwd hoe het verder met ze gaat.”

——

Telegraaf/regionale kranten ★★★ en halve ster 

‘Oprecht portret in illegale achterbuurt’

“In een rauwe stijl schiet Lamberti soepel heen en weer binnen het gezin”

—-

De Filmkrant

 “Lamberti schetst de mogelijke toekomst van de familie. Ze maakte van hun leven geen documentaire — hoewel het wel zo overkomt — maar een drama dat dicht bij de werkelijkheid blijft.” 

“Natuurlijk verdienen deze mensen iets beters dan die krottenwijk, maar Lamberti laat knap en meelevend zien dat ze er toch verknocht aan waren.” 

—-

Filmtotaal  ★★★ en halve ster

“Isabel Lamberti gebruikt een interessante mix van fictie en non-fictie om over een familie in een Spaanse sloppenwijk te vertellen.”

“Het werken met ‘echte mensen’ pakt bijzonder goed uit. De amateurs zetten een bijzonder geslaagde acteerprestatie neer, waarschijnlijk omdat dit verhaal over hun eigen leven gaat.” 

“Het camerawerk is uitstekend. De stijl van filmen, die nog het meest doet denken aan een documentaire, werkt goed en zorgt voor prachtige beelden van het desolate gebied.” 

“La Última Primavera is een knap realistisch portret van een familie die ook in hun benarde situatie nog geluk weet te vinden.”

——

NRC  ★★★

‘Film over leven in sloppenwijk is een bescheiden tijdscapsule’

“Een peuter in een badstoffen Super Mario Bros.-hansopje ligt op bed. In zijn ene hand een zuigfles met melk, in de andere een enorme telefoon waarop hij een spelletje speelt. Het is zowel een documentaire als een droomachtige scène, zowel realistisch als metaforisch. Een vredig moment dat tegelijkertijd vertelt dat die rust slechts van korte duur is.”

“Het is een vorm van magisch denken die ook de film kenmerkt: als je maar lang genoeg blijft filmen komt er altijd wel een verhaal uit. Maar het is niet alleen de realiteit die deze film schreef. Met behulp van een simpele verhaallijn – wanneer moeten ze hun huis uit, waar moeten ze heen? – weet Lamberti uiteindelijk ook de werkelijkheid op te tillen en tot een toekomstprojectie te transformeren.”

——

Cinemagazine ★★★ en halve ster

“De kwetsbare momenten waarin zoveel ongezegd blijft, zorgen voor een intiem portret van een bijzondere familie.”

——

Cineville: FILM VAN DE WEEK

——

Benieuwd naar interviews met Isabel Lamberti? Lees hieronder  verder!


Interviews:

NRC 

‘Dit zou niet kloppen met acteurs’

Het Parool 

‘Ik wilde de realiteit een beetje uitbreiden’

 De Filmkrant

“Lamberti’s film creëert een ingenieus weefsel van fictie uit de draden van de realiteit.”

Heb je de trailer gemist? Bekijk hem hier!