Skip to main content

Het nieuwe filmproject van Jaap van Heusden en IJswater Films, met als werktitel ‘In Alaska’, is geselecteerd voor L’Atelier 2019 in Cannes. Het prestigieuze programma van Cinefondation heeft 15 veelbelovende filmscripts van talentvolle makers uit de gehele wereld geselecteerd om te presenteren aan de internationale markt. Producenten Marc Bary en Steven Rubinstein Malamud vergezellen de filmmaker in mei naar het Festival de Cannes om potentiële partners, als coproducenten, distributeurs, sales- en talent agents, te gaan ontmoeten.

De logline van het filmverhaal;
Woody, een zeventienjarige jongen uit een gehucht in Alaska, is zo depressief dat hij een eind aan zijn leven wil maken. In plaats daarvan doet hij iets extreem doms: hij schiet een gat in de oliepijpleiding en wordt zo een ‘most wanted’ crimineel, achtervolgd door de doorgewinterde special agent Susan Tarheel. Terwijl hij moet vluchten voor zijn leven, leert hij voor het eerst wat het betekent om écht te leven.

In Alaska is ondersteund voor de volledige scenario- en research ontwikkeling door het Nederlands Filmfonds in het kader van het International Context Programme. Buitenlandse expert en sales agent Hengameh Panahi (CEO Celluoid Dreams) is toegewezen op het project als adviseur.
Het scenario van de Engelstalige speelfilm wordt geschreven door Jaap van Heusden, die ook de regie ter hand zal nemen. Script consultants zijn o.a. Mart Dominicus en de Amerikaanse veterane Judith  Weston.
Coproducenten in de Benelux zijn The Volterra Group (NL) en Caviar (BE).

Jaap van Heusden maakte eerder – eveneens met IJswater – de telefilms Win/Win (in de bioscoop uitgebracht, IFFR Bright Future selectie, winnaar Prix Geneva Europe Script Award), De Nieuwe Wereld (winnaar Emmy Award Beste Actrice Bianca Krijgsman) en de speelfilm In Blue (o.a. winnaar van de Gouden Kalveren in 2018 voor beste regie, beste scenario en beste actrice Maria Kraakman).

Dit jaar zal in het teken staan van de verdere ontwikkeling en financiering van de internationale filmproductie, die naar verwachting in het voorjaar van 2020 op locatie in Canada en In Alaska zal worden opgenomen.

Klik hier om het interview dat Jaap van Heusden gaf naar aanleiding van de selectie aan de Filmkrant te lezen.